Készen áll autója a téli útviszonyokra?
2020-12-04 10:21:43


A téli közlekedés is veszélyekkel jár: a rossz látási körülmények, a csúszós, nedves utak miatt változtatni kell a nyáron rutinná vált vezetési technikán. Fogadja meg a Veszprémi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának ajánlásait a biztonságos téli közlekedéshez.

A téli hideg beálltával a balesetek többsége a sebesség helytelen megválasztása miatt következik be. Az autósok a nyáron megszokott tempóban és rutinnal haladnak az utakon, nehezen változtatnak a berögzült szokásokon, holott a megváltozott út- és látási viszonyok miatt a nyáron megszokottól eltérő vezetéstechnikai hozzáállás szükséges a balesetmentes közlekedéshez.

A fagyott, csúszós utakon való közlekedés legfontosabb szabálya a helyes sebesség megválasztása. Különösen fontos kanyarban, ahol olyan sebességet kell megválasztani, hogy a jármű ne csússzon meg. Sokszor a gázelvétel vagy az enyhe gyorsítás célszerűbb a vészfékezésnél.

A korai sötétedésre, gyakori ködre és havazásra is fel kell készülni. Csak mítosz, hogy ködben az első ködlámpákkal messzebbre lát, mint a tompított fényszórókkal. A jól beállított ködlámpa csak 5-10 métert világít előre. Ha nyáron 30 perc épphogy elég volt a munkahelyre éréshez, ugyanez télen megnőhet. A késés az agresszív vezetés egyik fő oka, ezért tervezzen hosszabb idővel!

A kevésbé ismert „4 éves szabály": ha tartósan 7 Celsius fok alá süllyedt a hőmérséklet, ajánlott lecserélni a nyári gumikat télire. Négyévente a komplett garnitúrát is ajánlott leváltani. Ezt sokan figyelmen kívül hagyják. Havas felületen nyári gumival a fékút minimum 2-3-szorosára nő a jó állapotú téli gumik használatához képest, jégen viszont ez az érték akár 10-szeres is lehet. Ez az arány az ónos eső okozta tükörjégen még a száraz, hideg aszfalthoz képest is 10-15-szörös.

Nagyon fontos, hogy az autóból való jó kilátásról a sofőrök még indulás előtt gondoskodjanak. Ne csak egy kis részt tisztítson le a havas vagy fagyott szélvédőn, hanem minden ablakot teljesen!

Ha az ablaktörlőlapátok kopottak, cserélje újakra, amelyek nem húznak csíkokat a szélvédőn! Ablakmosó-folyadék esetében pedig használjon fagyállót! A hidegben gyakran előforduló probléma, hogy párásodnak az ablakok. A legjobb módja szélvédők szárításának az üvegekre irányított, intenzív fokozatra kapcsolt légkondicionáló használata.

Ellenőriztesse autóján a világítóberendezések, a fékek, az ablakmosó és a hűtőfolyadék állapotát!

Fontos tanács a téli időszakban, hogy mindig megtankolt gépkocsival induljanak útnak, hiszen egy torlódás esetén kifogyhat az üzemanyag. Hosszabb út előtt tegyenek a gépjárműbe meleg takarót, meleg italt, ami hasznos lehet a nagy hidegben történő várakozásnál, valamint legyen Önöknél feltöltött akkumulátorral rendelkező mobiltelefon is!

Balesetmentes közlekedést kíván a Veszprémi Rendőrkapitányság!

… hogy mindenki hazaérjen!


Forrás: police.hu