Kerüljük el a baleseteket a télies útviszonyok között is!
2020-11-27 09:30:13


A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési tanácsai.

A téli időjárási-, látási- és útviszonyok miatt fokozott veszélyhelyzettel kell szembenéznie minden közlekedőnek. Ebben az időszakban a legtöbb problémát a csúszós út, a jeges aszfalt és az alacsony hőmérséklet jelenti. A télies időjárás következtében Komárom-Esztergom megyében is számítaniuk kell helyenként csúszós utakra.

A jeges, száraz és nedves aszfalt váltakozása nemcsak a gépjárművet, hanem annak vezetőjét is alaposan próbára teszi. Otthonról induljon el a szokásosnál korábban, elindulás előtt tisztítsa meg járműve szélvédőjét a jégtől, gondoskodjon az ablakok párátlanításáról!

A felüljárókon, hidakon és erdősávok közti útszakaszokon számoljon az aszfalt fokozott jegesedésével és ennek figyelembevételével válassza meg az ideális sebességet!

Tartson nagyobb követési távolságot, a fékút csúszós úton sokkal hosszabb!

Indulás előtt ellenőrizze a gépjármű világító berendezéseit, az akkumulátort, hűtőfolyadékot, az ablakmosót és az ablaktörlő lapátokat! Hasznos lehet az autóban zárak és szélvédő lefagyását gátló folyadék, tisztítókefe, jégkaparó!

Időszerű a járművek téli gumiabronccsal történő felszerelése. A csúszós útszakaszokon a nyári gumi nem megfelelő tapadása balesetveszélyes helyzeteket időzhet elő, ezért kiemelt fontosságú a gépkocsik téli gumiabroncsok időben történő ellátása.

Mielőtt hosszabb útra indulna, lehetőleg tájékozódjon az időjárási viszonyokról és az utak állapotáról!

.....hogy mindenki hazaérjen!


Forrás: police.hu