Gyakori kérdések

Az akció célja a közlekedésbiztonság növelése azáltal, hogy a gépjárművezetők ellenőriztethetik autójuk világítástechnikai berendezéseit, szélvédőjét valamint ingyenesen ellenőriztetheti látását.


A kampány célja, hogy széles tömegek számára világossá váljon a balesetmegelőzés területén a közlekedés szereplőire háruló felelősség: a vezető fizikai állapota (látása) és a vezetett gépjármű műszaki kondíciója elválaszthatatlan összetevői a biztonságos közlekedésnek.

Az akcióban átvizsgálják gépkocsid világító- és jelzőberendezéseit illetve szélvédődet a KRESZ előírásainak megfelelően, ezen kívül minden olyan alkatrészt átnéznek, amely a gépkocsiból való kilátást illetve gépjárműved láthatóságát szolgálja.

Amennyiben az ellenőrzött járművön a szerviz munkatársai a megadott feltételeknek megfelelően mindent rendben találnak, tanúsítványt kapsz a szerviztől. 

Milyen előnyökkel jár, ha részt veszel a világítás- és szélvédő ellenőrzési akcióban?

Mindenképpen megnyugtató lehet számodra, hogy gépjárműved világítását, láthatóságát és szélvédőjét ellenőrizték. :)

A világítás- és szélvédőellenőrzés során 

 • kiderülhet, hogy az autó világítása a megszokott és talán még megfelelő állapotnál sokkal jobb is lehet, ezért tanácsos az ajánlott beállításokat elvégeztetni;
 • kiderülhetnek rejtett hibák, ezek javítását tanácsos elvégeztetni;
 • szakszerű tanácsadással segítik az autó világító- és jelzőberendezéseinek,

kezelőszerveinek - például előrevilágítás, magasságállító, ködlámpa, köd zárófény, nappali menetfény - előírásos használatát, kiegészítőfények felszerelését.

 • tartalék izzókészlet kiegészítése,
 • izzócsere, “friss” izzókra cserélés,
 • fényszóró beállítása,
 • túlfeszültségvédő elektronika beszerelés,
 • mattult fényszóróbúra tisztítása,
 • szigeteletlen, repedt fényszóróház szigetelése, cseréje, javítása,
 • ablaktörlő cseréje,
 • ablakmosórendszer ellenőrzése (elöl, hátul), fúvókabeállítás
 • fényszórómosó berendezés ellenőrzése,
 • ablakmosófolyadék feltöltése,
 • szélvédőüveg javítása, cseréje,
 • nappalifény beszerelés,
 • kiegészítő-fény beszerelés,

A fentiek költségeit a gépjárművezető viseli.

Honlapunkon a Szervizek/OMV töltőállomások/Optikusok menüpontban megkeresheted az hozzád legközelebb található szervizt, OMV töltőállomást és optikai szaküzletet.

2021. október 25. és december 10. között van lehetőség ellenőrzésre a regisztrált szervizekben, OMV töltőállomásokon és ingyenesen az optikai szaküzletekben.

Keresd meg a honlapon a hozzád legközelebbi szervizt, optikai szaküzletet és OMV töltőállomást, ahol ellenőrzik autód világítástechnikai berendezéseit, szélvédőjét illetve ingyenesen ellenőrzik látásod.

A közúti ellenőrzést végző rendőr számára igazolhatod a szervizvizsgálatot, ami meggyorsíthatja az ellenőrzést (a vezetéshez szükséges okmányokat ebben az esetben is be kell mutatni a közúti ellenőrzést végző rendőrnek!).

Az ingyenes látásellenőrzés során a szakember ellenőrzi a szem állapotát, megállapítja, rendelkezik-e a szem az éles, tiszta képalkotás képességével vagy szemüvegre/kontaktlencsére van szükség a biztonságos autóvezetéshez. 

Felmérések szerint az emberek 20 százalékának van olyan látási problémája, amely akadályozhatja a vezetés során – másképpen fogalmazva, minden ötödik sofőrnek fel kellene keresnie egy szemorvost vagy optometristát. Az esetek többségében a probléma megfelelő segítséggel megszüntethető. A szembetegségek okozta változások gyakran tünetmentesek és csak lassú elváltozásokat okoznak. A rendszeres ellenőrzés kimutatja a kezdeti fázisban levő problémákat is, így azok jobb eredménnyel kezelhetők. 

Azokat a szervizeket, amelyek részt vesznek az akcióban. Az akcióban részt vevő szervizek pontos leírást kapnak arról, hogy mit kell tartalmaznia a világítás- és szélvédő ellenőrzésnek és mi alapján adhatják ki a tanúsítványt. 

Dönthetsz úgy, hogy nem regisztrált szervizben ellenőrizteted gépjárműved, akkor azonban a közúti ellenőrzés során nem fogsz tudni tanúsítványt felmutatni. 

 

Az akció elsődleges célja mindenképpen az, hogy átvizsgáltasd az őszi, téli hónapok előtt autódat a közbiztonság növelése céljából . 

Azért, hogy a gépjármű mindenkor tökéletes műszaki állapotban legyen, a KRESZ-ben foglalt előírásoknak megfeleljen, a gépjármű üzemeltetője a felelős.