A Vauxhall Viva és annak Brabham változata

Ha az ember szeretné magát meglepni a veterán autók világának ritkaságaival, akkor ez Angliában – és ezzel nem mondunk újat – minden bizonnyal sikerülni fog. Például ha valaki éppen Carleton Rode nagyon kis település közösségi házának területére tévedt, amikor ott idén júliusban veteránautó-találkozót tartottak, az angol veteránok világából. A megpillantott autó, mely elsősorban hazai ritkaság több, mint „classic car”, mert túl van 20 éven, és már „antique car”, mert elmúlt 45 éves. Nem „vintage car”, mert nem 1930 előtti. Nem egzotikum, mint például egy ritka Ferrari vagy Lagonda, hanem a népautók „szürke” seregéből kiemelkedő, egyedülálló változat.

A Vauxhall Viva modellsorozat a nálunk igen jól ismert Opel Kadett első változatának féltestvére, egy kis családi autó, amelyet a Vauxhall három egymást követő változatban gyártott 1963 és 1979 között. Ezeket HA (1963–1966), HB (1966–1970) és HC (1970–1979) sorozatként jelölték meg.

A Viva egy évvel azután mutatkozott be, hogy a Vauxhall GM-társa, az Opel piacra dobta az Opel Kadett „A”-t. Mindkét autó ugyanannak a General Motors-projektnek az eredménye, és ugyanaz a padlólemez és a motor felépítése, de az egyik fő különbség, hogy az Opelt már metrikusan tervezték, a méreteket metrikus rendszerben adták meg. Vizuálisan is hasonlóak voltak, azonban kevés alkatrész volt cseredarabos, így az autók nem „testvérmodellek” vagy egymás változatai. Az Egyesült Királyságban a Viva fő versenytársai a bevezetése idején a jól bevált Ford Anglia és Morris Minor voltak.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.