A kortalan száguldás

A nézőknek „hang és látvány”, míg a versenyzőknek maga a nosztalgikus száguldás öröme: ezek a classic járműversenyek jellemzői. Ha ránézünk pl. Európa térképére, akkor az idei versenyidényben is több említésre méltó „Historic” futamot tudunk bejelölni, ahol mind az indulók, mind a látogatók is úgy hiszik, hogy az „időgép márpedig létezik”. A fő tényezők tehát az abszolút ritkaság és a rendkívüliség érzése! Tegyünk „egy rövid utazást” NagyBritanniában és Európa leghíresebb Grand Prix pályáin, hogy varázslatosan visszarepüljünk az időben „az olasz skarlát, a brit Racing Green és a francia kék színek hangulatos elmosódásában”. Üdvözöl tehát mindenkit a HGPCA – Historic Grand Prix Cars – gyorsan változó történelemkönyve!

Sokak számára talán szentimentálisnak tűnik az, ha nem hagyjuk magunk mögött a múltat, de tegyük a szívünkre a kezünket, és emlékezzünk azokra a mámorító időkre, amikor a nemzeti büszkeség és a színek határozták meg a versenyautók megjelenését, nem pedig a több tízmillió font/ dollár értékű szponzori ügylet.

Ezen gondolkodásmódnak az egyik éllovasa a Historic Grand Prix Cars Association – Történelmi Grand Prix Autók Szövetsége –, melyről bővebbet a www.hgpca.co.uk weblapon olvashatunk. Valójában 1979 óta a tagjai szenvedélyesen igyekeznek megőrizni a classic gépek (és bátor sofőrjeik) örökségét, amelyek az autóversenyzést a legmagasabb szinten írták be a történelembe, amikor az sport volt, nem pedig sokszor „kereskedelmi cirkusz”.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.