Delphi-Start Autó autószerelői olimpia

Egy szakmakör mestereinek összejövetelei – talán még a céhes világ vetül a mára – elidegenedőnek mondott napjainkban is kedveltek. Szakmai előadásra, találkozókra, vásárokba szívesen mennek az emberek, talán régen többen mentek el, de ma se látogatják kevesen, és ezeken egyre több az apja-fia páros és a fiatal. Ha az összejövetel egyben vetélkedés, jóféle verseny, mindig akad jelentkező a megmérettetésre. Jól gondolta ezt a Start Autó Kft. szervizcsapata és egyik fő beszállítója, a Delphi, mikor autószerelőknek írt ki versenyt, ki a legjobb és a leggyorsabb a fékek, lengéscsillapítók szerelésében. Partnereik köréből a hívó szóra az egész országból több mint 80 szerelő jelentkezett, és külön kategóriába sorolva az AOE-támogatott műszaki középiskolákból 20 kétfős csapat is beadta nevezését.

Az elődöntők

Az elődöntőt 2009 májusában az ország több városában szervezték, ahol több mint 80 szerelő és 20 két fős műszaki középiskolás csapat mérte össze tudását. A versenyszabályok kihirdetése után a résztvevők filmen nézhették meg a versenyfeladatot. Ezután elindultak a stopperórák és összemérték tudásukat, ügyességüket, gyorsaságukat a résztvevők. FIAT Doblo első kerekénél kellett szakszerűen fékbetéteket és féktárcsát cserélni. A pontozás a felhasznált idő alapján történt, de a zsűri árgus szemekkel figyelte az elkövetett hibákat, amiket figyelembe vett az értékelésnél. A szervezők hangsúlyt fektettek a célszerszámok használata, a biztonságos és a szakszerű munkavégzésre, továbbá a minőségi cserealkatrészek felhasználására. A legjobbak jutottak be a döntőbe.

Döntő a lengyelországi Krosno-ban

A Delphi – Start Autó olimpia döntőjére június 19-én a lengyelországi Krosno-ban került sor. Azért Krosno-ban, mert a verseny társrendezőjének, amerikai Delphi cégneknek ebben a városban van gyára. Itt korszerű technológiával lengéscsillapítókat gyártanak, melyeket Európa számos autógyára épít be. A verseny résztvevői így gyárlátogatáson is részt vehettek, megnézve az új technológiával készülő lengéscsillapítók gyártását.
A gyár közelében lévő szervizben már lengyel rendszámú Opel Astrák várták a versenyzőket. A feladat ezúttal is az első futóművel volt kapcsolatban, de ezúttal lengéscsillapítót, illetve kormány összekötő gömbcsuklót kellett cserélni. Most is az volt a „menő”, aki minél rövidebb idő alatt végezte el a feladatot. Eközben persze a zsűri most is figyelte a szakszerű munkavégzést, a célszerszámok helyes használatát. A cseredarabok természetesen Delphi termékek voltak.

A győztesek jutalma

A díjkiosztásra ünnepi vacsora keretében került sor. A győztes jutalma egy Suzuki két évig tartó használata és a hozzá tartozó benzinkártya. A második helyezett 100 ezer Ft értékű Delphi vásárlási utalványt kapott. A következő nap sem múlt el versenyzés nélkül: az utazás résztvevői gokart versenyen mérték össze tudásukat.

Delphi – Start Autó olimpia helyezettei:
1. Tisza Sándor, Nyíregyháza Automéry Kft.
2. Köő János, Székesfehérvár Eco-clear Kft.
3. Rácz Attila, Sopron Élő Pál Szerviz

A Delphi – Start Autó olimpia diák kategória helyezettei:
1. Mile Balázs – Cseresnyés László, Nagykanizsa
2. Simon Gábor – Hoó Lajos, Nyíregyháza
3. Csóka Ádám – Dankó Balázs, Debrecen

Az első, 2009-es Delphi-Start Autó Olimpia nagyszerű betekintést nyújtott a mai korszerű műhelyek szakszerű munkavégzésébe. A lendületes szerelés azonban nem mehet a minőség és a hatékonyság rovására. A rendezők titkolatlan célja az is volt, hogy kiemeljék a minőségi alkatrészek fontosságát és cseréjükhöz szükséges az autógyárak által megszabott technológia fontosságát. Az OE minőségű alkatrészek beépítése nagyon fontos különösen, ha a biztonságot is érintő javításokról van szó. Az elektronizált gépkocsiknál is vannak olyan elengedhetetlen munkafolyamatok, mint a fékbetétek cseréje, mely sokaknak nem tűnik műszaki kihívásnak, pedig itt is nagyon pontosan kell követni kell az előírásokat. Az autótulajdonosok többsége gondosan megválasztja a szervizt, ha munkaigényes javításra kerül sor, mint például a futómű, vagy a fékjavítás. Ezt akarták hangsúlyozni a rendezők ezzel a versennyel.
 

A Delphi – Start Autó olimpia szervezői

Delphi
A Delphi Corp. központja Troy-ban (USA, Michigan állam) van; alkalmazottainak száma kb. 150 000 fő, és 140 saját tulajdonban lévő gyárat üzemeltet 34 országban. Az éves árbevétele 2008-ban 18,1 milliárd dollár volt. A világ egyik vezető autóipari beszállítója a magyarországi alkatrészpiacon 1999-óta van jelen. Az egyik legátfogóbb palettát kínálja a különböző márkák kiváló minőségű alkatrészeiből. A Delphi elkötelezett a képzés, a diagnosztika, a korszerű technológia iránt. Az Otto motorok vezérléséhez, dízel befecskendezéshez, klíma berendezésekhez, hidraulikus fékrendszerekhez, a kormányzáshoz és kerékfelfüggesztéshez kínál alkatrészeket. Vásárlói egy átgondolt, lényegre törő képzés részesei lehetnek. A Delphi ebben az évben csatlakozott az Autószerelők Országos Egyesületéhez, az AOE-hez. A műszaki középiskolák bevonása a Delphi Olimpia rendezvényeibe csak az első lépés volt, mert a hazai autós szakmai képzést végző középiskolákkal kialakított stratégiai együttműködés keretében támogatja az ismeretanyag bővítését, illetve újabb lépcsőfokként speciális programokat kínál az egyetemek számára is.

A Delphi magyarországi gyárai Szombathelyen és Balassagyarmaton szakmunkásoknak, mérnöknek kínálnak állást, karrier lehetőséget. Az üzemek a helyi egyetemekkel és műszaki iskolákkal működnek együtt.
Szombathelyen a gyártás 1991-ben személygépkocsik kábelkötegeivel indult és 1998-tól már légzsák elektronikák, és autórádiók is készültek itt. A dolgozói létszám elérte a 850 főt.
A balassagyarmati vállalat a Delphi kompresszorgyártó részlegei közül a legújabb, legkorszerűbb. 2002 óta dolgozik teljes üzemben. Ügyfelei között számos európai gépjárműgyártó van, mint például a GM/Opel, a Renault/Nissan, VW és a Ferrari. A vállalat csaknem 530 munkatársat foglalkoztat. Megvalósították a „just-in-time” alapon történő gyártást és ügyfél kiszolgálását.

Start Autó Kft.
A Start Autó Kft. 20 esztendeje van jelen hazánk autóalkatrész piacán, és jelenleg 27 viszonteladói egységet működtet Magyarországon. A vállalat jövőjének alapja a fenntartható fejlődés, illetve az eredeti alkatrészeknek (OE) megfelelő minőségű termékek kínálata. A Start Autó a legjobb minőségű járműipari alkatrészeket adja partnereinek. A Delphi Product & Service Solutions-szel kötött stratégiai partnerséget a 2009-ben szervezett Olimpia tovább erősítette.