Voith nagyteherbírású elektromos hajtások

A hajtásláncot fejlesztő Voith tovább bővíti termékvonalait a haszongépjárművek e-mobilitása terén a Voith Electrical Drive System (VEDS) nagy teherbírású változatával és Plug & Drive H2 tárolórendszerének bevezetésével.

A VEDS HD+ a vállalat első hajtáskoncepciója nehéz tehergépjárművekhez, amelyet speciális konfigurációkban fejlesztettek ki hulladékgyűjtő járművekhez, belvárosi logisztikai vagy távolsági szállítási alkalmazásokhoz, hogy biztosítsák a hatékony működést a különböző felhasználási szituációkban. A rendszer magja egy új, automatizált négyfokozatú elektromos sebességváltó, amely optimalizálja az erőátvitelt, ugyanakkor lehetővé teszi az elektromos motor optimális fordulatszám-tartományában történő működtetését is. A VEDS HD+ két változatban lesz elérhető, 330 kW-os, illetve 390 kW-os csúcsteljesítménnyel.

A vállalat bemutatta – ehhez tartozó - Plug & Drive H2 tárolórendszerét is, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy egyetlen forrásból szerezzenek be egy teljes hidrogén (tüzelőanyagcella) alapú hajtásláncot, amely lefedi a tartály fúvókáját a tüzelőanyagcella bemenetéig, beleértve a H2 tartályok elhelyezésére szolgáló szabadalmaztatott megoldást is. A Voith ismertetője szerint saját gyártmányú előre impregnált szálakat, úgynevezett TowPreg-eket használ a tartályok gyártásához. A gyártás egy speciális tekercselési eljáráson alapul, amely lehetővé teszi, hogy az egyes tekercselési rétegek kényelmesen alkalmazkodjanak 700 bar tárolási nyomáshoz.

A Plug & Drive H2 tárolórendszert elsősorban nagy teherbírású haszongépjárművekhez, építőipari járművekhez és hasonló kategóriájú alkalmazásokhoz terveztik, ahol az akkumulátor-elektromos koncepciók alkalmazása sem gazdasági, sem műszaki szempontból nem életképes.

A Voith fejlesztéseit követjük, további információk megjelenéséig az alábbi linken tekinthető meg egy 15 perces előadás a Voith környezettudatos fejlesztési törekvéseiről, köztük a Plug & Drive H2 tárolórendszerről is: