Amikor a bioüzemanyagok lendületet kapnak

Ahhoz, hogy egy ötletből – mely eljut az elfogadott gondolatig, sőt hasznosságának kimutatásáig – nagy mennyiségben gyártott termék legyen, hosszú, néha nagyon hosszú, sok időt igénylő út vezet. A világ számos megoldásra váró problémával küzd évtizedeinkben, talán a legfontosabb a klímaváltozás lelassítására, talán elkerülésére teendő intézkedések. Már közkeletű, hogy a CO2-lábnyomot kell gyártásban, üzemeltetésben minél kisebbre venni.

Hamar eljutunk a mobilitáshoz, a mobilitás okozta szén-dioxid-kibocsátás erőteljes csökkentéséhez.

Témánk egy – úgy gondoljuk – átmeneti korszaknak, a mi korszakunknak napirenden lévő témája: a fosszilis, kőolajforrású motorhajtó anyag, mely nélkül még sokáig nem tudunk létezni, miként lehet a mainál környezetbarátabb. 

A megoldás keresése régre nyúlik vissza, de a kutatás századunk elején lett intenzívebb. Milyen anyagokat keverjünk a hagyományos tüzelőanyagokhoz azért, hogy kisebb legyen a motorok CO2-kibocsátása? Alapvetően olyanokat, melyek elégetése új szén-dioxiddal nem terheli a környezetet, tehát megújuló, a CO2 természeti körforgás részét képező anyagok. 

Születtek megoldások, gyártástechnológiák, kötelező alkalmazására pedig megjelentek EU-előírások. 

A keverőkomponensek eredendően bioalapúak, megújulók, ez jelenti azt, hogy széntartalmuk anyagkörforgásból származik, annak része. Hangsúlyozzuk: a szén nem újonnan kerül be, szén-dioxidként a légkörbe.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.