A rajadatok megnyitják az utat az automatizált vezetés előtt

A Volkswagen és a Mobileye az automatizált vezetés biztonságát, kényelmét fokozó új navigációs rendszeren dolgozik. A jövőbeli Volkswagen modellek a Mobileye kameraalapú térkép- és lokalizációs technológiáját, a „Road Experience Management™” (REM™) technológiát fogják használni. A jövőben a navigációs adatokat együtt gyűjtik, és a rendkívül intelligens térképmegjelenítők új generációjához használják fel. A REM™ tehát az automatizált vezetés alapvető információs szintjét képezi.

Az izraeli Mobileye cég a világ egyik vezető baleset-megelőzési és az automatizált vezetési technológiák gyártója. A REM™ a Mobileye egyik rendszere. Rajadatok segítségével valós idejű adatokat hoz létre a pontos lokalizáció és a nagy felbontású útsávadatok gyűjtése érdekében. Bizonyára sokak (velem együtt) új fogalommal találkozunk, ez a „rajadatok”. Németül Schwarmdaten, angolul swarm data. Az adatbegyűjtés (crowdsourcing) sok közlekedő autótól (ezt nevezték el rajnak) származó adat, adathalmaz.

A REM™ így működik a gyakorlatban: az előrenéző kamerával felszerelt Volkswagenek a Mobileye optikai érzékelőrendszerei segítségével rögzítik az útburkolati jeleket és az útinformációkat, amelyeket tömörítve küldenek egy felhőbe. Ezeket az adatokat a HD navigációs térképek folyamatos aktualizálására használják. Ezek viszont alapkövetelményei az automatizált vezetésnek és számos segédrendszer továbbfejlesztésének.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.