Tüzelőanyag-jelölő címkék

Az Európai Parlament és a Tanács a 2014/94/EU európai uniós (EU) irányelvben szabályozza az alternatív tüzelőanyag-infrastruktúra uniós szintű bevezetését. Ez az irányelv foglalkozik Európa jövőbeli igényeivel az „alternatív tüzelőanyagok” szélesebb körű hozzáférhetőségének biztosítására, és írja elő, hogy az új járműveken, valamint a benzinkutak minden kútoszlopán és töltőpisztolyán címkékre van szükség annak érdekében, hogy a járművezetők pontosan ki tudják választani a járművük számára megfelelő tüzelőanyagot.

Bár ez az információ jelenleg az összes gépjármű-kézikönyvben és a legtöbb tüzelőanyag-töltő pisztolyon, illetve kútoszlopon megtalálható, azok megjelenítése még nem harmonizált Európában. Az irányelv előírja új, egyedi és egységesített tüzelőanyag-jelölő címkék bevezetését.

Ezek a címkék kell, hogy megjelenjenek:

  • Az újonnan gyártott járműveken a tüzelőanyag-tanksapka közvetlen közelében, valamint a járműtulajdonos kézikönyvében. Újabb járművek esetében már megjelenik a jármű információs központjában elérhető elektronikus kézikönyvben is;
  • A tüzelőanyag-töltő állomás minden kútoszlopán és a tüzelőanyag-töltő pisztolyokon;
  • A járművekben.

MILYEN JÁRMŰVEKRE VONATKOZIK AZ ÚJ CÍMKÉZÉSI KÖVETELMÉNY?

A címkék a következő, újonnan gyártott járműveken lesznek megtalálhatók:

  • mopedek, motorkerékpárok, triciklik és négykerekű motorkerékpárok,
  • személygépkocsik,
  • könnyű haszongépjárművek,
  • nehéz tehergépjárművek,
  • autóbuszok.

A tüzelőanyag-címkék a következő elemekből állnak:

a) A címke egyedi alakja azonosítja a tüzelőanyag típusát;
b) Az alakzaton belüli betűk és számok információt nyújtanak a tüzelőanyag maximális biokomponens-tartalmáról, és hogy az megfelel-e a járművük jelzésében használatra javasoltnak.

A CEN EN-16942 szabvány az alábbiakat rögzíti:

− KÖR tartozik a CEN EN228 szabvány szerinti benzinekhez.

A benzin biotartalma a körön belüli „Exx”-ként van jelölve. Az „E” jelentése etanol, míg az „xx” az etanol maximális mennyisége, amit a jármű gyártója ajánl, és ami ennek megfelelően a töltőállomás adott kútoszlopán és töltőpisztolyán is feltüntetésre került. Az E5 azt jelenti, hogy a jármű legfeljebb 5% etanolt tartalmazó benzint, míg az E10, hogy a jármű legfeljebb 10% etanolt tartalmazó benzint használhat. Az „E” jelentése, hogy az adott benzin, a jelölt maximális mennyiségig, bioetanolt és/vagy egyéb bio eredetű oxigéntartalmú vegyületet tartalmazhat.

− NÉGYZET tartozik a CEN EN590 szabványnak megfelelő gázolajhoz címkealakja.

Biotartalma a négyzetben „Bxx”-ként van jelölve. A „B” a biodízel-tartalomra utal, és az „xx” a biokomponens maximális mennyisége, amit a járműben használni javasolt, és amit a töltőállomáson feltüntetnek. A B7 azt jelenti, hogy a jármű legfeljebb 7% biokomponenst tartalmazó gázolajat, míg a B10 jelentése, hogy a jármű legfeljebb 10% biokomponenst tartalmazó gázolajat használhat. A „B” rövidítés utal arra, hogy a gázolaj biokomponenst tartalmaz zsírsav-metil-észter (FAME) és/vagy egyéb, úgynevezett fejlett megújuló biodízel-komponens formájában, addig a feltüntetett maximális százalékig, ami jelezve van.

− NÉGYZET használható az „XTL”-re is

(XTL = x-to-liquid), ami egy olyan típusú paraffinos dízel tüzelőanyag, amelyet megújuló vagy fosszilis eredetű hulladék anyagból (ezt jelöli az „x”) gyártanak szintézissel vagy hidrogénezéssel, és aminek végterméke nagyon hasonló a hagyományos fosszilis alapú dízel gázolajhoz. Az „XTL”-re vonatkozó CEN-szabvány az EN-15940 szabvány. Itt az „XTL” olyan teljesen szintetikus vagy megújuló alapú tüzelőanyagot jelez, amely semmilyen arányban nem tartalmaz fosszilis eredetű dízel tüzelőanyagot, vagy FAME-t.

− GYÉMÁNT alak (rombusz) – tüzelőanyaggázok.

A rombusz alakon belüli információ jelzi, hogy az adott jármű milyen gáz típusú tüzelőanyagot tankolhat, vagyis hidrogént („H2 ”), sűrített földgázt („CNG”), cseppfolyósított földgázt („LNG”) vagy propán-butánt („LPG”).

MILYEN INFORMÁCIÓKAT HORDOZ A CÍMKE?

A tagállamok döntése szerint a vásárlók további kiegészítő információkat kaphatnak a címkéken keresztül, amit a szabvány nemzeti mellékletében kell rögzíteni. Ezek a kiegészítő vásárlói információk csak a töltőállomások kútoszlopain lesznek megtalálhatók.

MELY ORSZÁGOKBAN TALÁLKOZHATUNK EZEKKEL A CÍMKÉKKEL?

Az új címkék mind a 28 európai uniós tagállamban, az EGT országokban (azaz Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában), valamint Macedóniában, Szerbiában, Svájcban és Törökországban is megtalálhatók, ahol szintén alkalmazzák a CEN standardjait.

Forrás: Ez a dokumentum a járműgyártók (kétkerekűek, személygépjárművek, kisteherautók és nehézjárművek) európai szervezetei az ACEA és ACEM, ECFD, valamint az olajfinomítók és tüzelőanyag-forgalmazók európai szövetségei, a FUELSEUROPE és UPEI együttes terméke. Az anyagban lévő valamennyi információ kötelező érvén - nyel megjelenítésre kerül az Európai Unió tagországainak az EU 2014/94. számú rendelet nemzeti megfeleltetését célzó jogszabályában.

Megjelenés: http://petroleum.hu/wp-content/ uploads/2018/09/QA-operatorsHG_FINAL.pdf