Pécsi középdöntő a Praktistar Q-Service-ben

Pécsett a Praktistar Q-Service-ben mérte össze tudását az AOTV középdöntőjének harmadik megmérettetésén a régiójából továbbjutott két csapat. Vavika Tibor, a cég tulajdonosa felkészülten várta a versenyzőket, a két javítandó jármű és a szerszámkocsik már a megnyitó előtt rendelkezésre álltak a csapatok számára. Ennek megfelelően gördülékenyen zajlott a munka, melynek értékelésében a műhely szakemberei is aktívan részt vettek. 

Vavika Tibor, a műhely tulajdonosa személyesen fogadta a reggel érkező csapatokat, majd a reggelit követően XY, a szerviz vezető szerelője megtartotta a munka- és tűzvédelmi oktatást. Felhívta a figyelmet a szerviz sajátosságaira és hivatalosan is megnyitotta az Autótechnika Országos Tanulmányi Verseny harmadik középdöntőjét.

A régió középdöntőjébe a Pécsi SZC Angster József Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Általános Iskolájának Angster 1. csapata: Horváth József, Sári Adorján, Szatmári Péter és a Kaposvári Szakképzési Centrum Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának Eötvös csapata: Ángyán Máté, Kárász Márk, Benke Péter József jutott be.

A csapatok a reggeli eligazításon megkapták feladatlapjaikat, melyeken a nap során elvégzendő gyakorlati munkák voltak felsorolva. Egymás között felosztották a feladatokat, majd gyorsan megkezdték a munkát. Az értékelésben legtöbbet számító javítási feladat mindkét csapat számára egy Fiat Punto első lengéscsillapító és egy VW Passat első fékbetétjének és féktárcsájának cseréje volt. Mindkét feladat tartogatott nehézségeket a versenyzőknek: a rugó-összehúzató használata és a fékrendszer ellenőrzése is problémát okozott.

A kaposváriak a fékszerviz során a féknyergen található rugót kifelejtették az összeszereléskor, így sok pontot vesztettek a fő feladaton. A verseny során tapasztalt hiányosságok főleg a rutintalanságnak és a versenydrukknak tudhatók be. Az Inter Cars biztosította az IC technika szoftvert, melyből a diákok kérhették a pontos meghúzási nyomaték adatokat, ezzel a lehetőséggel tudatosan éltek is. Az igazi kihívás, amit nem sikerült teljesíteni egyik csapatnak sem ügyfélnek átadható minőségben, a kéziforgácsolás, a menetjavítás volt.

Az acélcsavar kifúrása a hengerfejből túl nehéz feladatnak bizonyult. A versenybizottság egyhangú eredményt hirdetett, ami alapján a Pécsi SZC Angster József Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Általános Iskolája Angster 1. csapata jutott be a győri döntőbe. A 2. helyezettnek és a felkészítő tanároknak az Inter Cars nevében Lakos Imre adott át ajándékokat, Spindler Tibor pedig, mint az Autótechnika Országos Tanulmányi Verseny társelnöke, Emléklappal jutalmazta az „Eötvös-iskola” tanulóit, elismerve szakmai teljesítményüket.

Gratulálunk minden résztvevőnek a színvonalas teljesítményhez és köszönjük felkészítő tanáraiknak – Geizler Gyulának és Illés Tibornak – az áldozatos munkát, amivel hozzájárultak a diákok eredményeihez és szakmai fejlődésükhöz, továbbá köszönjük a Praktistar Q-Service-nek, hogy helyet biztosítottak a verseny lebonyolításához.